Luonto ja retkeily

Body

Espoon Suvisaaristossa sijaitseva 130 hehtaarin kokoinen Pentala on Etelä-Suomen korkein saari. Saaren luonto on erityisen monimuotoinen ja vajaa puolet saaresta onkin luonnonsuojelualuetta. Saaren keskellä sijaitseva Pentalanjärvi on luonnoltaan karu ja jyrkkärantainen. Eläimistö on runsas – vaihtelevassa metsässä voit nähdä vilahduksen vaikkapa peurasta tai käpytikasta. Diksandin luonnonkauniilla hiekkarannalla kasvaa useita harvinaisia kasvilajeja. Muistathan, että hiekkarantaan ei saa rantautua moottorialuksella.

Noin puolet Pentalasta on Espoon kaupungin omistuksessa. Pääosa kaupungin maasta sijaitsee saaren keskiosissa. Koillisrannan saaristomuseomiljöö sijaitsee Espoon kaupungin alueella. Saaren rannoilla on useita kymmeniä yksityisomistuksessa olevia kesämökkejä.  Vapaa pääsy merenrantaan on ainoastaan museoalueelta ja Diksandin hiekkarannalta. 

Pentalan saaren luonnonsuojelualueesta ja reiteistä vastaa Espoon Ympäristökeskus.
 

Luontopolku


Polulla tutustut Espoon saaristoluontoon. Reitti lähtee museoalueelta. 2,3 kilometrin mittaisen luontopolun on toteuttanut Espoon Ympäristökeskus. Polku on viitoitettu.

Polku ei sovellu liikuntaesteisille tai lastenvaunuille. 
 

Luonto-opastukset


Useat tahot tarjoavat luonto-opastuksia ja muuta toimintaa sekä Pentalassa että muualla Espoon saaristossa. Vinkkejä palveluntarjoajista löydät sivulta Opastukset.
 

Retkeily Pentalan saaressa


Pentalan luonnonsuojelualue asettaa saaren käytölle rajoituksia. Pentalassa ei ole mahdollisuutta tulentekoon tai yöpymiseen. Tuli- ja telttapaikkoja löydät Espoon kaupungin muilta ulkoilusaarilta. Kunnioitathan haurasta saaristoluontoa! 

  • Koirat tulee pitää saaressa kytkettynä. 
  • Muista säänmukainen pukeutuminen saaristossa.
  • Pentalassa on tavattu kyykäärmeitä ja punkkeja.
  • Yöpyminen, telttailu, tulenteko tai tupakointi ei ole sallittua Espoon kaupungin alueella. 
  • Pääosa Pentalan rannoista on yksityisomistuksessa. Vapaa pääsy merenrantaan on museoalueelta ja Diksandin hiekkarannasta.
  • Diksandin hiekkarantaan rantautuminen moottorialuksella ei ole sallittua. Ranta kuuluu luonnonsuojelualueeseen.
  • Pidäthän saaristoluonnon siistinä! Luontopolun varrella ei ole jäteastioita. Vie tuomasi roskat mukanasi mantereelle. 

Pentalan saarella ei ole uimarantoja eikä valvontaa, mutta Diksandin rannalla ja Pentalanjärven koillispäässä on mahdollista uida. Pentalanjärven rantakalliot ovat jyrkkiä ja liukkaita - olethan varovainen.