ESILLÄ NYT

Body

Saaristomuseo Pentala
 

Pentalan koilliskärjen kalastajatilalla on asuttu 1750-luvulta lähtien. Saaristomuseon alueella on viitisentoista rakennusta, joista vanhin on peräisin 1790-luvulta, uusimmat 1900-luvun puolivälistä. Rakennukset on kunnostettu säilyttäen mahdollisimman paljon niiden alkuperäisosia.

Punamullan sävyinen kalastajatilamiljöö henkii saariston tunnelmaa. Lampaat laiduntavat tilan entisillä pelloilla.

Museoalueelle ja Pentalan saaren luontopolulle on vapaa pääsy.

 

Pentalan mobiiliopas

Voit tutustua Pentalan saaren historiaan itsenäisesti Seinätön museo -mobiilioppaan avulla joko saaressa tai mantereelta käsin. Tarvitset vain matkapuhelimen, tabletin tai tietokoneen ja internetyhteyden. Mobiiliopasta voi käyttää myös perheiden omatoimikierros Suviseikkailun tukena Pentalan saaressa. 

Pentalan mobiiliopas

Gurlin talon mobiiliopas

 

Gurlin talo

Pentalalainen kalastaja Arvid Nyholm riiasi nuorta Gurli Lönnbergiä ja rakensi pariskunnan yhteiseloa varten talon. Gurli ja Arvid avioituivat joulun alla 1929. Vuonna 1972 leskeksi jäänyt persoonallinen nainen asui talossa loppuelämänsä. Gurli Nyholm, Pentalan saaren viimeinen ympärivuotinen asukas, kuoli vuonna 1987.
Nyt Gurlin talo näyttää jälleen samalta kuin hänen viimeisinä elinvuosinaan. Taloon ovat palanneet Nyholmin pariskunnan huonekalut ja Gurlin vanhuuden rakkaat esineet radiosta hartauskirjoihin ja valokuviin. On kuin hän ei olisi poistunutkaan - kenties emäntä itse onkin vain piipahtanut puutarhatöihin?

Gurlin taloon pääsee vierailemaan vain ennalta ilmoitettuina ajankohtina. Talossa vieraillaan aina museo-oppaan kanssa, ja pääsylippu sisältää opastuksen. Talo on sokkeloinen ja esineitä runsaasti, joten kesällä 2021 ryhmän koko on maksimissaan 6 henkilöä.

Gurlin taloon voi tutustua myös rakennuksesta kertovan mobiilioppaan tai Saaristomuseo Pentalan virtuaalimuseon kautta.

 

Suviseikkailu – lapsiperheiden omatoimireitti

Mitä jännää löytyy rantakiven alta? Alkaisitko luontorunoilijaksi? Mistä kana pissii? Lähde selvittämään kalastajatilan arvoituksia! Suosittelemme suviseikkailua 4-10-vuotiaille lapsille ja heidän kanssaan liikkuville aikuisille.

Suviseikkailun voi joko ladata PDF-tiedostona mobiililaitteelle tai tulostaa sen etukäteen kotona museokäyntiä varten.

Suviseikkailu Saaristomuseo Pentalassa

 

Pentalan saaren luontopolku

Museoalueelta Pentalanjärvelle sekä luonnonkauniille Diksandin hiekkarannalle kulkee luontopolku, jolla tutustut Pentalan monipuoliseen saaristoluontoon.

Polku ei sovellu liikuntaesteisille tai lastenvaunuille. 2,3 kilometrin mittaisen luontopolun on toteuttanut Espoon Ympäristökeskus.