Kesäpiha

Body

Kesä x kaupunki

Lasten kulttuurikeskus Aurora, Espoon kulttuurikeskus, Sellosali, Näyttelykeskus WeeGee sekä Kaupunkitapahtumat Espoo tarjoavat mielenkiintoista ohjelmaa ja inspiroivaa tekemistä läpi kesän kaikenikäisille. Kulttuuritalojen pihapiirit muuttuvat houkutteleviksi kaupunkikeitaiksi, joissa musiikki, taide ja ihmiset kohtaavat. Keran hallien rouhea katukulttuurimiljöö kutsuu viihtymään isojen muraalien keskelle. Tutustu Espoon tapahtuma- ja kulttuuripalveluiden kesäohjelmistoon osoitteessa: espoo.fi/kaupunkitapahtumat 


Lasten kulttuurikeskus Auroran kesäpiha 7.6.-21.8.2021 

Kesä on superii! Ollaan ihan supersankareina koko kesä, kehystä lempipaikkasi puutarhassa, voimaannutaan toteemieläimistä ja suunnitellaan superjäätelöt. Kohti seikkailua siis! Vapaa pääsy pajoihin.
Leirit ovat maksullisia sekä ILTAvärikylvyt!

KESÄLEIRIT löydät sivun lopusta!


Muutokset mahdollisia. Kesän kulttuuritoiminta toteutetaan huomioiden kulloinkin voimassa olevat koronaturvallisuusohjeistukset.

***


Kesänäyttely galleria – Olipa kerran leikkikortteli 
Espoolaisten päiväkotilasten kuvittamassa korttelissa kuljetaan kerrostalosta kukkivan kioskin kautta lohikäärmeseikkailuun tuleville vuosituhansille. Matkalla hörpitään evääksi hiukan maitoa. Värikäs kortteli on koottu pahvista, lasten taiteillessaan kertomista talotarinoista ja luovuudesta. 

Kesän omatoimipolku puutarhassa – Kehystä kesä 
Kesä istuu keveänä ruohon korrella, hehkuu kultaisena katolla ja kutittaa lempeästi hiekkaisia varpaita. Kesäpiha täyttyy kehyksistä, joiden avulla voit pysähtyä etsimään omia kesäisiä aarrehetkiä. Talleta hilpeimmät hetket ja kauneimmat löytösi kehystettynä mieleesi tai ikuista kuvaksi.  

***

Kesäpajatukset: Pajoihin ryhmien pakolliset ennakkoilmoittautumiset! Yksittäisten kävijöiden ei tarvitse ennakkoilmoittautua!

ti 22.6. klo 10-13 Pikkulinnun kesäpesä 
Tiedätkös missä on kesän pesä? Kieputellaan oksista sykeröisiä pesiä ja muovataan pikkuruisia lintuja. Siinä se on. Tsirp! 

to 24.6. klo 10-13 Mahtiötökän megasiivet  
Millaisen maailman nähdä saisi, jos siivet selkään kasvattaisi? Taiteillaan mahtavan kokoisia koristeellisia siipiä omaan selkään ripustettaviksi. Kokeillaan hyönteisen elämää ja siipien kantavuutta liidellen yhdessä kesäisellä pihalla. 

ti 6.7. klo 10-13 Pieni paperitehdas ja riemukas riimiralli  
Tiesitkö, että paperia voi tehdä itse? Kesäpihalla sekin onnistuu! Pääset testaamaan, miten paperi syntyy ja lisäämään mukaan omat salaiset aineksesi. Jokaisesta itse tehdystä paperista tulee ainutlaatuinen. Riimirallissa voi syntyä suloisia suvisanoja tai keveitä kesäkoukeroita. Annetaan kirjainten kuljettaa!   

ti 6.7. klo 18-19.30 ILTAPAJA -Puutarha ateljee - koko perheen potrettipaja 
Kesäinen puutarha maalaustelineineen kutsuu maalaamaan teoksia tärkeistä ihmisistä. Perheen nuoret taiteilijat saavat maalata juuri niin ainutlaatuisen mainioita muotokuvia kuin vain lapset osaavat.  Potrettipajaan tervetulleita malleja ovat tietysti myös mummit, kummit ja muut elämän merkkihenkilöt.   

to 8.7. klo 10-13 Toteemieläimet  
Onko lempieläimesi voimakas karhu, viisas pöllö tai kujeilevana kiipeilevä apina? Toteemieläin voi olla näitä kaikkia yhtä aikaa. Rakennetaan yhteisiä toteemipaaluja pihan pylväisiin ja piirretään toteemieläimiä kotiin otettavaksi.  

ti 13.7. klo 10-13 Onnenamuletti 
Maalaa pahvista, taiteile helmistä ja lopuksi sekaan vielä hieman onnenpölyä. Niistä on kesän onnenamuletit tehty. 

ke 14.7. ja to 15.7. klo 10-13 Kellomuseon Haaveilupaja
Millainen olisi sinun haaveidesi koru tai kello? Olisiko se kello, jonka nuppia kääntämällä voi muuttua näkymättömäksi vai kaulakoru, joka antaa sinulle rohkeutta, kun jännittää? Olisiko sinun haaveidesi korussa vain timantteja ja rubiineja vai olisiko se tehty puusta? Tule mukaan Haaveilutyöpajaan ja päästä mielikuvituksesi valloilleen. 

to 15.7. klo 10-13 Jäätelökesä
Suunnitellaan ja maalataan kesän paras ja ihan superihana jäätelötuutti! Onko sinun jätskissä nonparelleja vai kirsikka?

ti 20.7. klo 10-13 Kukkien terälehdet
Mitä kaikkea taiteellista syntyykään kukkien terälehdistä!

to 22.7. klo 10-13 Sormet savessa
Suunnitellaan ja rakennetaan savesta ja luonnonmateriaaleista leluille minimajan tai kiipeilytelineen. Vai olisiko tarvetta vartiotornille?

to 22.7. klo 18-19.30 ILTAPAJA - Puutarha ateljee - hävikkikukkakimppu
Tehdään hyväntekeväisyyteen hävikkikukista kukkakimppu. Jos haluat, saat ikuistaa kimpun itsellesi maalaten. Kimput toimitetaan mm. vanhusten hoitolaitokseen.

ti 3.8. klo 10-13 Sinä olet sinä - taulu omasta nimestä  
Onneksi olet juuri sinä etkä kukaan muu! Pajassa tehdään värikäs taulu omasta nimestä maalaten tai mixed-media tekniikalla erilaisia koristeellisia materiaaleja yhdistellen.     

to 5.8. klo 10-13 Unelmien kesäkassi - suunnittelupaja 
Kesän parhaat muistot ja mehukkaimmat eväät pakataan itse suunniteltuun kassiin. Taiteiletko raitavan runorepun, reippaan reissukassin, sukkelan seikkailusäkin tai pomppivat pallopussukan? Itse painamasi kassi kainalossa on hyvä kulkea kohti uusia seikkailuja.  


***

Iltavärikylvyt – ohjaus Jenni Vilander 

Värikylvyissä vauvat maalaavat myrkyttömillä elintarvikepohjaisilla väreillä. Jokaiselle vauvalle on varattu omat maalausmateriaalit, välineet ja oma paperi. Maalausmateriaalit ovat tuoreita ja vaarattomia. Niitä ei kuitenkaan ole tarkoitus jäädä syömään.

Varsinainen maalausaika on noin 30 min. Vanhempi on värikylpyhetkien aikana vastuussa vauvansa turvallisuudesta. Vauvan paperille luomat teokset voi viedä kotiin muistoksi. Tärkeintä värikylvyissä on leppoisa yhdessä oleminen ja tutkiskelu vauvan kanssa.

Maksu 10€ pari/3hlö. Maksu vain ennakkoon verkkokaupasta. Maksua ei palauteta. Lipunmyyntiä ei ovella!
Maksimi osallistujamäärä 10 paria (lisävanhempi on ok samasta perheyksiköstä)!

to 10.6. klo 18-18.45 Iltavärikylpy taaperoille 1,5-3-v

to 8.7. klo 18-18.45 Iltavärikylpy vauvoille 4-12 kk

to 5.8. klo 18-18.45 Iltavärikylpy vauvoille 4-12 kk

***

TaideValtausviikot: koostuvat non stop työpajoista joihin voit tulla omaan tahtiin!

Huomioi viikonpäivät ja kellonajat!

ti-pe 15.-18.6. klo 10-13 ESKO - Espoon sirkus- ja teatterikoulu
Viikon aikana sukellamme leikkeihin ja satujen maailmaan, luvassa on reipasta liikettä ja iloista ilmaisua. 
Ohjaajina sirkusopettaja Pinja Schönberg ja teatteriopettaja Heidi Korhonen. 
 

ti-pe 29.6.-2.7. klo 10-15 Seikkailutaidekoulu: Luonnon supersankarit  
Miten luonto voi? Kuka auttaisi citysiilejä? Tänä vuonna rakennamme supersankareina Taidetalon pihalla siilinpönttöjä, jonne hädässä olevat siilit voivat tulla talven tullen horrostamaan. Supersankarihenkeen pääset myös jättimäisen tintamareskin avulla, jota pääsevät maalaamaan kaikenikäiset sankarit. Muistoksi saat halutessasi työpajasta ikioman sankarimuotokuvan Seikkailutaidekoulun polaroid-kameralla.
Ohjaajina kuvataideopettajat Verna Kuntsi ja Ella Kautto.


ma-to 26.-29.7. klo 10-13 Uulu kuuluu – musiikkia kaikille! 
ma 26.7. Tervetuloa säveltämään ikiomaa kesälaulua! Jokainen osaa ja pystyy.
ti 27.7. No nyt kun on oma biisi, tehdäänpä saman tien oma soitinkin!
ke 28.7. Jatketaan treenillä! Sekä fantasiasoittimilla että tavallisilla soittimilla loihditaan kasaan bändi, joka päivän aikana treenaa ja äänittää maanantaina tehdyn kappaleen Uulun muusikoiden liikkuvassa studiossa.
to 29.7. Musavideon vuoro ja sitä ryhmän kanssa tekee Uulun yhteistyökumppani, monitaiteilija Pauli Hokkanen.
Suositellaan koululaisille ja yli 5-vuotiaille.
Ohjaajat: Kulttuuriosuuskunta Uulu / Kari Lounela, Joonas Ojajärvi (to 28.7. Pauli Hokkanen).

***

Lasten kaupunkitanssit   elokuun tiistait 3.-24.8. klo 18-18.45

Ohjaus Tanssiteatteri Tsuumi

ti 3.8. Valssi | ti 10.8. Bugg | ti 17.8. Fusku | ti 24.8. Salsa

Tule opettelemaan paritanssia yhdessä lapsesi kanssa!
Yli 5-vuotiaille ja aikuisille

 

La 14.8. klo 10-14 lauantaipajatus

 

Kesäpihan päätösjuhla!

Kallo Collective: Hiekkalaatikko -esitys la 21.8. klo 11-11.30.

“Hiekkalaatikko” on koko perheen nykysirkusesitys, joka tapahtuu Auroran omassa hiekkalaatikossa! Esitys kutsuu nuoren yleisönsä kokemaan arkisen ympäristön uudella ja yllättävällä tavalla.

Hiekkatutkija saapuu suorittamaan tärkeitä tutkimuksiaan hiekkalaatikolle, kun laatikossa alkaa tapahtua kummia… Sekä tutkija että yleisö tempautuvat mukaan seikkailuun, jossa hiekasta muotoutuu esiin erilaisia maailmoja ja olentoja.

”Hiekkalaatikko” on kahden esiintyjän toteuttama sanaton esitys, jossa käytetään ilmaisun keinoina tanssia, sirkusta, fyysistä teatteria ja taikuutta. Esityksessä käsitellään uuden ja tuntemattoman kohtaamista, kun hiekkaolento ja tutkija tapaavat. Toisen erilaiset tavat kummastuttavat aluksi, mutta lopulta yhteinen sävel löytyy.

Teoksen valmistumista ovat tukeneet Suomen Kulttuurirahasto, Taiteen edistämiskeskus, Musiikin edistämissäätiö ja Helsingin kaupunki. Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto palkitsi esityksen Pikku-Itu palkinnolla vuonna 2019.

Kallo Collective on fyysiseen teatteriin ja klovneriaan erikoistunut, kansainvälisesti palkittu nykysirkusryhmä. Ryhmän eri-ikäisille katsojille suunnatut sanattomat esitykset ovat valloittaneet yleisönsä kiertäessään viidellä eri mantereella v. 2010 alkaen. www.kallocollective.com

Esiintyjät: Henni Kervinen ja Tonje Aas Molnes.

Katsojapalaute: “Tämä oli kaikista parhain ja kaikista oudoin esitys”
Heta 6v.
 

Lauantaipajatus 21.8. klo 12-15. Ohjaus Maketti Kollektiivi.

- - -

Kesäleirit

Yhteisöteatteri Jäänsärkijöiden teatterileiri

Lapsia kesällä

Ma-pe 7-11.6. klo 10-15 | 8–12-vuotiaille 

Luvassa on roolihahmojen luomista, yhteisiä tarinoita ja rikkaita tunteita. Leiri huipentuu yleisölle avoimeen esitykseen viimeisenä leiripäivänä pandemiatilanteen salliessa.

Opettajina toimivat teatteri-ilmaisun ohjaaja (amk) Ida Heimonen ja Ida Pirttisaari.
Hinta: 150€. Omat eväät mukaan.

Alustavat ilmoittautumiset: teatterijaansarkijat@gmail.com. Leirin toteutuminen riippuu vallitsevista rajoituksista. 

 

Käsityökoulu Robotin leirit:

Käsityökoulu robotin kesäleiri info

Ma-pe 7-11.6. klo 9-15 | 7–9-vuotiaille 
Ma-pe 14-18.6. klo 9-15 | 9–12-vuotiaille TÄYNNÄ

Leirillä tutustutaan elektroniikkaan, 3D-tulostamiseen ja Maker-kulttuuriin. Aamupäivällä keskitytään päivän aiheeseen ja iltapäivällä olemme sään salliessa ulkona. Leireillä tehdään projekteja ryhmätyönä ja kaikkien osaamistaso otetaan huomioon. Aiempaa kokemusta ohjelmoinnista tai elektroniikasta ei tarvita!

Opettajana toimii Käsityökoulu Robotin Ville Olaskari. 
Hinta: 180€. Sisältää materiaalit, välipalan päivittäin ja tapaturmavakuutuksen.

Ryhmään otetaan 15 osallistujaa ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittautuminen linkistä.

 

Luovuuden onnea -kesäkurssi:

Luovuuden onnea

Ti-ke 29.-30.6. klo 10-15 | 10–12-vuotiaille

Me kaikki olemme luovia! 10-12 -vuotiaille lapsille suunnatulla luovuuskurssilla tutkimme oman mielikuvituksen voimaa ja kutsumme omia tarinoitamme esiin. Samalla rauhoitumme, virkistymme ja nautimme omasta luovuudestamme.
 
Luovuuskurssi on osa kuvataiteilija Jenni Ahlströmin ja kuvittaja / kuosisuunnittelija Elina Savolaisen Eino Roiha instituutin ryhmätaideterapian ammatillisen koulutuksen harjoittelua. Kurssilla toteutetaan taideterapian menetelmiä taiteen tekemisen ja omasta luovuudesta nauttimisen ja virkistymisen lähtökohdista. Kurssilla käytetään niin perinteisiä taidemateriaaleja kuin luonnonmateriaalejakin.

Maksuton, omat eväät
Pakolliset ennakkoilmoittautumiset jeahlstrom@gmail.com
 
kuva: Jenni Ahlström
Lisätietoja ohjaajista:
www.elinasavolainen.com
Instagram: @elina_savolainen
Instagram: @kuvahstrom

____________________________________

Menneet tapahtumat:

Kesäpihan startti!
To 8.6. klo 18-19.30  
Juhlitaan kesän alkua supersankareiden kanssa! Juhlaprinsessa ja Supersam esitykset klo 18 ja klo 19. Yöstäjät sanataideyhdistyksen työpaja Supersankarin muotokuva. Tehdään oma FlowerPower pikkuistutus!

***

Laaksolahden Marttojen satuhetket
Kesto n. 40 min.

Ke 9.6. klo 10
Pe 11.6. klo 10

***

KesäPajatukset: Pajoihin ryhmien pakolliset ennakkoilmoittautumiset!

to 10.6. klo 10-13 Supersankareiden kesähuolto 
Supersankareiden kesähuollossa voit löytää supervoimasi, keksit supersankarinimesi ja taiteilet tarpeellista sankarivälineistöä. Olit sitten kikatuskuningas, hiekkakakkumestari tai keijutaikuri pajan jälkeen riennät kesään täynnä valovoimaa. 

ma 14.6. klo 10-13 LUMOTUT HUONEET -maalauspaja 
Krumeluuri kaappikello, lusikassa kultaa, pullealla piirongilla koreileva köynnöskukka, lehvästön seassa salaisuus... Mitä kaikkea lumotusta huoneesta löytyykään, suuren suurena ja pikkuruisena? Pajassa piirretään ja maalataan koreita lavasteita suurille papereille syksyn juhlavaan näyttelyyn. Näyttely rakentuu pajakävijöiden ja kerholaisten tekemistä osasista ja avautuu Auroran kellarigalleriassa Espoo-päivänä 28.8. Näyttely liittyy Tarinoiden Träskända -omatoimipolkuun (www.urbanespoo.fi). Omat maalaukset saa noutaa itselleen näyttelyn pääteeksi. Pajan toteuttaa Maketti kollektiivi.