WEEGEES RESTAURANG OCH ENTRÉHALL HAR FÅTT EN NY FRAMTONING

Body

Utställningscentret WeeGees entréhall har fått en ny, funktionell inredning. Bakom den finns designbyrån Aivan. Aivan Oy har tidigare planerat museibutiken och restaurangen, och genom att låta dem sköta planeringsarbetet också denna gång kunde man säkerställa att det enhetliga utseendet i de allmänna lokalerna bevarades, samtidigt som huset arkitektur fick bli en stark fokuspunkt. Huvudplanerare var Aleksi Kuokka tillsammans med planeraren Anna Ojajärvi. Målet var att göra entréhallen till ett livfullare område än tidigare, en plats där kunderna kan möta varandra, få information och vistas. Servicedisken placerades så att den på ett naturligt sätt delar in den stora entréhallen i separata områden för kundtjänst och för vistelse. En genomskinlig glasvägg och rätt dimensionerade möbler ger en utblick mot utsiktsfönstren i ändan av entréhallen, vilka utgör en viktig del av husets arkitektur.

Entréhallens inredning följer en för huset karakteristisk visuell färgvärld i olika nyanser av grått. I lokalen finns unika soffor av grått konstläder, en kundtjänstdisk belagd med stilig italiensk keramikplatta, borstade och målade svarta metallskärmar, stora glasytor samt sitsar med varm träyta. Den genomtänkta och högklassiga belysningen består delvis av designarmaturer som reflekterar opalvitt ljus.

Alla möbler och all belysning har valts ut så att de hjälper besökarna att trivas, tål tid och stärker utställningscentrets designprofil. De grå sofforna och receptionsdisken med skåp har tillverkats för WeeGee på beställning enligt Aivan Oy:s planer. Receptionsdiskens upplysta keramiska, italienska Rombini-triangelplatta, som designats av Ronan och Erwan Bouroullec, fångar blicken med sin livfullhet. Luceplan Amisol-lamporna ovanför sittgrupperna har designats av den danske formgivaren Daniel Rybakken, Lounge Chair-sitsarna i ek har designats av Harri Koskinen och de ljusgrå Pine-soffborden är en designprodukt av den danske formgivaren Simon Legald ur Normann Copenhagens sortiment.

Den förnyade miljön erbjuder också nya tjänster såsom möjligheter att ladda apparater samt infotavlor som berättar om husets utställningar och om kompletterande program. Entréhallens tidigare möbler används på andra håll i staden.

Café WeeGee on upea designravintola

Kuva: Ella Tommila / EMMA