ons 14.04.2021 19.00 - 21.00

Esbo stadsteater: Stalinin lehmät (Stalins kossor)

Esbo kulturcentrum - Kulttuuriaukio 2, 02100 Esbo

Sofi Oksanens starka och episka debutroman beskriver tre kvinnors liv i olika generationer och i olika samhällen – ur en mormors, en mors och en dotters perspektiv. Greppet om personfigurerna och banden dem emellan är älskande, men ansträngt.

Genom att beskriva Sofias, Katariinas och Annas liv i det kommunistiska Estland och det kapitalistiska Finland skapar Oksanen en skarpsynt och oförskönad tidsbild av hela 1900-talet, en grov tudelning mellan öst och väst, vars verkningar sträcker sig från 1930-talet till nutiden.

Stalins kossor är också en obarmhärtig historia om en ätstörning som dominerar och definierar livet, om kraften i känslor av skam och värdelöshet och om omöjligheten i att vara kvinna.

Föreställningens regissör Aino Kivi beskriver: “Stalins kossor berättar om saker som vi helst skulle tiga om. Berättelsen tvingar oss att se på misstag: våra egna, våra mor- och farföräldrars och samhällets misstag.”

“Skådespelararbetets fest”, konstaterade för sin del Sofi Oksanen på Facebook efter att Stalins kossor haft sitt uruppförande i Joensuu. “Nu måste jag säga att Joensuu stadsteater fick till och med författaren att tappa hakan – så fint är det här scenarrangemanget av Stalins kossor. Gå och se den!”

Manus för pjäsen baserad på Sofi Oksanens roman Stalins kossor av: Aino Kivi. Upphovsrätt till romanen: Silberfeldt Oy Upphovsrätten till pjäsen övervakas av: Nordic Drama Corner Oy.

Gästspel av Joensuu stadsteater.

Föreställningens språk finska, textning på engelska
Längd cirka 2 h, inkl. paus
Biljetter från 35 / 32 / 20 euro Esbo stadsteaters biljettkontor tfn 09 4393 388 eller lippu.fi

Evenemangsplats
Esbo kulturcentrum, Louhisali
Pris
Biljetter 35/32/20 + expeditionsavgift (från 1 €)