mån 22.02.2021 16.00 - sön 28.02.2021 23.00

Stadsgalleriet i Esbo centrum

Kannusalen -

Konsten sprider sig i närmiljön under sportlovet då Esbo evenemangs- och kulturtjänster arrangerar ljud- och ljusinstallationer på olika håll i staden under tiden 22-28.2.2021.

Ljud- och ljusinstallationerna är öppna under flera dagar och kvällar och ni kan se dem när det passar er. Kom dock ihåg säkerhetsavstånden och användning av ansiktsskydd.

Läs mera om Stadsgalleriet.

I Esbo centrum kan du uppleva ljus- och projektionskonstverk på fyra olika platser. Verken kommer att placeras i Kannusalens omgivning så att vi utnyttjar det befintliga byggnadsbeståndet i området och de ligger på gångavstånd från varandra.

Karta.

 

Marko Vierimaa – Ett hem där hjärtat är(Rosenparken)

I Marko Vierimaas videoverk kryddar en analog palett det kroppsliga uttrycket. Hemmet är där fundamentet för upplevelser av lycka finns, i hjärtat. 

Videoistallationen projiceras från Suna ladugård. Suna gård var ett av de fem stamhemmanen i Södrik by. Sista ägare till gården var släkten Weckström, som sålde gården till Esbo stad år 1965. Huvudbyggnaden har rivits och kvar finns bara en vit ladugård, vars kommande användningsändamål planerats länge. I ett skede verkade stadens trafikmärkesmåleri i ladugården, och den har också fungerat som ateljé och  utställningslokal. 


Riku Sourama – Necroemoticon (Prästgårdsvägen 9)

NECRONOMICON + IPHONE + OUIJA = ??? 
BOOK OF THE DEAD 2020 MECHADIGITAL EDITION NOW WITH OVER 9000% MORE EMOTES 
GET YOUR LIKES FROM BEYOND THE VEIL NOW! 

Installationen är på platsen där det tidigare har funnits ett hus som kallades Villa Karyll. Den lilla blombutiken har funnits på gården till Villa Karyll och troligen fungerat som bostad för gårdskarl och trädgårdsmästare. Huset är ett av de äldsta på området och är byggt ca 1860-70. Huvudbyggnaden Villa Karyll brann ned 1970.  Kvar blev endast stenfoten, som nu också är borta. 


Duncan Matthews – Dark Ideas (Prästgårdsvägen 5 och 7)

Trasiga glödlampor och begagnad färgfolie får ett nytt liv med gamla overheadprojektorer som ljuskälla. Brittiske Duncan Matthews fortsätter sin serie av verk som publiken fått uppleva på ljuskonstevenemangen Polar Night Light och Lux Helsinki med en ny edition, där återvinningsmaterial formas till myror som klättrar på väggen. Gamla objekt som en gång i tiden fungerade som ljuskällor kan än en gång ses i nytt ljus. 
 
”Genom att använda gamla och trasiga glödlampor tillsammans med begagnade färgfilter som används i teaterstrålkastare – och i gamla overheadprojektorer – leker Dark Ideas med idén om att saker som förr gav ljus och som nu betraktas som värdelösa och gammaldags, kan ge en sista ljusuppvisning till människor på ett ovanligt sätt."
 
Ljusinstallationen projiceras på två brevidliggande trähus, Lilla Karyll och Apotekshuset. Apotekshuset byggdes 1921 och apoteket fungerade där till 1970-talet. Nu finns föreningarna Askel och Esbo miljöförening i huset. Lilla Karyll, som byggdes 1904 är typiskt för det dåtida byggnadssättet i trakten kring Esbo station. Villans specialitet är fönstrens valvformade överdel och vindsfönstren som är formade som kvartscirklar. Lilla Karyll har renoverats av Esbo mentalhälsoförening EMF, som verkar i huset.


Static Assemblage in Orange and Pink (Kannbrobacken 6)

Ljusinstallationen färgar sin omgivningen i vinterlandskapet och skapar rytm åt ljuskonstrutten. Den matrisliknande kompositionen av lyktor leder åskådaren genom en färggradient från orange till rosa som projiceras på väggen. 

Esbo kommun köpte år 1932 den tornbeprydda villan Breidablick, som blev Esbo kommunhus. Husets tidigare ägare var änkefrun Jenny Weckström och det fanns ett pensionat i byggnaden. Huset brann ner 1933 och följande år byggdes ett nytt kommunhus. Kommunhuset hade en våning, men fick en andra våning år 1945.  Nu fungerar musikinstitutet Avonia i huset. 


Källinformation om byggnaderna: Stadsstigsvandringar Esbo centrum  
 
Trafikförbindelser: Tåg: A, E, L, U, X och Y. Mer information om förbindelserna finns på Reseplanerarens hemsida.  

Bild: Mirella Penttilä - Taide x Kaupunki (Verket: Ghost Project i Kera, december 2020)

 

 

Evenemangsplats
Esbo centrum
Arrangör
Kannusali
Pris
Fritt inträde.