Guidningar

Body

Priset för guidningar är 50 € / grupp + inträdesbiljetter till museet, förutom möhippepaketet på 100 € där material och inträde ingår. För skol- och daghemsgrupper är guidningarna gratis. Gruppstorleken på guidningarna är max 25 personer, förutom möhippepaketet, då endast 10 personer. Bokningar och förfrågningar per telefon  09 816 27337 under museets öppethållningstider.

Allmänna guidningar:

Bekanta dig med Glims, 30-60 min

Glims hemman har varit på samma plats i århundraden. Det har varit hem och arbetsplats för tusentals människor och djur. Som museum har Glims varit redan i 60 år. På guidningen berättar vi historier och diskuterar Glims och Esbos landsbygdshistoria.

Bondgårdens barn, 60 min

På den interaktiva guidningen rör vi oss på hela museiområdet och bekantar oss med hur landsbygdens barn arbetade och lekte förr i världen. Rundturen innehåller både guidning och pyssel såväl inomhus som utomhus. Utekläder enligt väderlek!

Guidningar i anknytning till årets gång:

Julfirande förr, 30-60 min

Glims gamla stuga står klädd i sin traditionella julskrud från första advent till tjugondag Knut 13.1. För grupper erbjuder vi guidningen Julfirande förr, där vi berättar om gammaldags jultraditioner och om deras bakgrund och ursprung.

Andra guidningar i anknytning till årets högtider: midsommar, fastlag, påsk, skördefest, 30-60 min

Guidningarna anordnas närmast under den aktuella årstiden.

Kryddlandet på Glims, 60 min

Guidningen handlar om gammaldags örter och kryddor och hur man använder dem – både förr och nu. Platsen är Glims kryddland nedanom gästgiveriet. Kryddlandet, och således också guidningen, är allra bäst i augusti.

De flitiga hönorna, 30 min

På Glims bor det hönor av Alhos lantras. Under guidningen berättar vi om hönornas liv, skötsel och historia. Guidningar ordnas då hönorna är utomhus. Fråga museets personal om tidtabellerna för hönornas utevistelse.

Guidningspaket för möhippor:

Från fästmö till husmor eller från fästman till husbonde, 60-90 min

Vilka konster behövde man kunna för att få gifta sig förr i tiden? Paketet är en kombination av ett lekfullt husmors- eller husbondetest och en guidning för hela sällskapet om livet och arbetsuppgifterna på landet förr i tiden. Under guidningen förflyttar vi oss mellan museibyggnaderna och den blivande husmodern eller husbonden får testa sina färdigheter i traditionella handarbeten, djurskötsel och bondgårdens andra praktiska arbeten.